SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3905 >>

DEVAM: 2- UYKU HALİNDE NEBİ (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İ GÖRMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا أَبُو الْوَلِيدِ. قَالَ أَبُو عَوَانَةَ. حدّثنا عَنْ جَابِرٍ، عَنْ عَمَّارٍ، هُوَ الدُّهْنِيُّ، عَنْ سِعيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛

 قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ رَآنِي فِي الْمَنَامِ، فَقَدْ رَآنِي. فَإِنَّ الشَّيْطَانَ لاَ يَتَمَثَّلُ بِي)).

 

في الزوائد: في إسناده جابر الجعفيّ، وهو متهم.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim benî rü'yada görürse o kimse şüphesiz beni görmüştür. Çünkü şeytan benim suretime giremez.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Cabir el-Ca'fi bulunur. Bu ravi itham olunmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisi Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir. Fakat onun rivayetinde; ''Uyanıklık halinde'' kaydı yoktur.

 

İkinci hadisin benzerini Buhari ve Müslim de rivayet etmişlerdir. Buhari'deki metin mealen şöyledir: ''Kim beni rü'yasında görürse o kimse uyanık iken de muhakkak beni görecektir. Çünkü şeytan bana benzer bir surete giremez.''

 

Buhari'nin bu rivayetinin izah bölümünde ilim ehli değişik yorumlar yapmışlardır. Bazılarına göre rü'yasında Nebi (s.a.v.)'i gören Asr-ı Saadet'teki müslümanların ölmeden O'nu görmek şerefine nail olacakları ve sahabilik mertebesine erişecekleri manası kasdedilmiştir. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) vefat ettikten sonra O'nu dünya gözü ile ve uyanıklık halinde görmek mümkün değildir. Bir kısım ilim ehli bunu şöyle yorumlamışlardır: Kim rü'yasında Nebi (s.a.v.)'i görürse o kimse ahirette de O'nu görmek şerefine kavuşacaktır. Bu yoruma göre O'nu rü'yasında gören kimsenin cennetlik olduğu müjdelenmiştir.

 

Bazı tasavvuf ehli ise şöyle yorum yapmışlardır: "Kim beni rü'yasında görürse o kimse takva ve mana sahasında ilerleyip murakabe halinde de beni göncektir."  Şarih Şerkavi de: Bazı arkadaşlar ve tasavvufçularda bu halin meydana geldiğini söylemiştir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Kalan hadisler ise Zevaid türündendir. Ancak Ebui Said-i Hudri (r.a.)'ın 3903. hadisinin bir benzerini Buhari rivayet etmiştir. O rivayetteki metin mealen şöyledir; ''Kim beni rü'yada görürse o kimse muhakkak gerçeği görmüştür. Çünkü şeytan benim şekil ve suretime giremez.''

 

Gerek bu babta ve gerekse diğer hadis kitabIarında rivayet edilen "Kim rü'yasında beni görürse gerçekten beni görmüştür" mealindeki ifadesinin manası hususunda değişik görüşler beyan edilmiştir. Hadis alimleri tarafından tercih edilen en kuvvetli görüş ve yorum şöyledir: Yani o rü'ya hak ve gerçektir, doğrudur. Karışık rü'yalardan ve şeytanın benzetmelerinden ve taklidIerinden uzaktır. Şeytan ne rü'ya aleminde ne de uyanıklık halinde hiç bir kimseye Resul-i Ekrem (s.a.v.) suretinde görünemez, kendisini böyle tanıtamaz. Allah Teala şeytanı böyle bir şekle girmekten men etmiştir, ona böyle bir güç vermemiştir. Sebebi ise hak ile batılın karışmamasıdır.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'i rü'yasında gören müslüman, ister O'nu hadislerde beyan edilen yüce eşkal ve siması. suretinde görsün ister tarif edilen eşkaIden farklı surette görsün netice aynıdır ve rü'yası gerçektir, doğrudur.

 

Allah Teala O'nu rü'yamızda defalarca görmeyi, ahirette de şefaat ve cemali ile müşerref olmayı cümlemize nasip eylesin. '''Amin!'''